Kies uw gemeente

Menu

Zoeken op de website

Zoeken

Medisch afval

Medisch afval is afval dat ontstaat door een chronische, medische indicatie van uzelf of iemand op uw woonadres. Dit afval kunt u niet vermijden en valt buiten het normale huishoudelijke afval. Voorbeelden zijn stoma-, incontinentie- en dialysemateriaal.

Een tegemoetkoming voor medisch afval betekent dat u een aantal gratis afvalledigingen kunt krijgen. Dit helpt om de extra afvalkosten door uw medische situatie te beperken.

Wanneer komt u in aanmerking om medisch afval aan te bieden?
U kunt medisch afval aanbieden als u of iemand op uw woonadres een chronische, medische indicatie heeft. Hierdoor produceert u meer afval, zoals stoma- of incontinentiemateriaal. Eventuele wijzigingen in uw medische situatie moet u zelf doorgeven aan GBTwente. Tijdens een jaarlijkse steekproef kan er een bewijsstuk worden gevraagd, zoals een aankoopbon of bevestiging van uw apotheek

Woont u in de gemeente Almelo?
Dan komt u ook in aanmerking als u kinderen onder de 4 jaar heeft.

  • Het jongste thuiswonende kind is jonger dan 4 jaar.
  • U toont dit aan met een kopie of foto van het identiteitsbewijs van uw kind.
  • Uw afvalpas wordt aangepast, zodat u tot 2 stortingen per week kunt doen bij een ondergrondse container in uw buurt.
  • In de maand waarin het jongste kind 4 jaar wordt, stopt deze regeling automatisch.

Aanvragen via MijnGBTwente
Woont u in een van de volgende gemeenten? Dan kunt u de tegemoetkoming eenvoudig aanvragen via MijnGBTwente:

  • Almelo
  • Borne
  • Enschede
  • Losser
  • Oldenzaal

In beide gevallen vult u het aanvraagformulier medisch afval in. Tijdens een jaarlijkse steekproef kan er om een bewijsstuk worden gevraagd, zoals een aankoopbon of een bevestiging van uw apotheek.

Gemeente Hengelo
Woont u in Hengelo? Dan vraagt u de tegemoetkoming rechtstreeks aan bij de gemeente Hengelo.

 

Alleen de hoofdbelastingplichtige op wiens naam de aanslag staat kan de aanvraag indienen. Tijdens de aanvraag geeft u aan voor wie de aanvraag geldt.

Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u direct een ontvangstbevestiging. Vervolgens krijgt u een brief waarin staat of de aanvraag is toegekend, afgewezen of dat we meer informatie nodig hebben.

U kunt alleen een aanvraag indienen voor het lopende jaar, van 1 januari tot en met 1 december. De tegemoetkoming wordt verrekend met de aanslag van het volgende jaar. Een aanvraag voor voorgaande jaren is niet mogelijk.

Nee, als uw aanvraag is goedgekeurd, hoeft u niet elk jaar een nieuwe aanvraag te doen. We controleren uw gegevens steekproefsgewijs. Als uw situatie verandert en u geen medisch afval meer aanbiedt, moet u dit zelf doorgeven aan GBTwente.

Nee, per huishouden kan slechts één tegemoetkoming worden verleend, ongeacht het aantal personen dat medisch afval produceert.

De tegemoetkoming wordt verrekend met de aanslag gemeentelijke belastingen van het volgende jaar. Als u de aanslag al volledig heeft betaald, storten we het bedrag terug op uw bankrekening. Heeft u nog een openstaand bedrag? Dan verrekenen we de tegemoetkoming met de openstaande aanslag. Krijgt u hulp bij het betalen van uw aanslag, bijvoorbeeld via Stadsbank Oost-Nederland? Dan betalen we de tegemoetkoming uit aan hen.

Voor eind juni van het volgende jaar wordt de tegemoetkoming uitbetaald. Dit doen we via het bij GBTwente laatst bekende rekeningnummer. Als u na juni nog geen bedrag heeft ontvangen, kan het zijn dat we uw gegevens extra controleren. In dat geval volgt de uitbetaling later. Als u geen ledigingen heeft gedaan, ontvangt u geen tegemoetkoming.

Als u naar een andere gemeente verhuist of naar een verzorgingstehuis waar u geen afvalkosten meer betaalt, stopt de tegemoetkoming vanaf de verhuisdatum. Tot die datum blijft de tegemoetkoming geldig.

Als de aanvrager overlijdt, geldt de tegemoetkoming tot de datum van overlijden. Daarna wordt de regeling stopgezet.