Kies uw gemeente

Menu

Zoeken op de website

Zoeken

Afvalstoffenheffing

Afvalstoffenheffing is een gemeentelijke belasting die u betaalt voor het inzamelen en verwerken van uw huishoudelijk afval. Hiermee worden kosten voor afvalinzameling, verwerking en recycling betaald.

Iedereen die een woning gebruikt, zoals huurders en eigenaren, moet afvalstoffenheffing betalen. De gemeente gaat hierbij uit van de situatie op 1 januari van het belastingjaar. Verhuist u later in het jaar? Dan wordt dit automatisch aangepast.

Afvalstoffenheffing is een vaste bijdrage om ervoor te zorgen dat iedereen in de gemeente gebruik kan maken van afvalinzameling. Ook als u weinig afval produceert, moeten bijvoorbeeld de vuilniswagens rijden en de afvalverwerkingskosten worden betaald. Sommige gemeenten hanteren een systeem waarbij u betaalt naar gebruik, maar dit kan per gemeente verschillen.

De afvalstoffenheffing wordt berekend op basis van de regels die uw gemeente heeft vastgesteld. Dit kan een vast tarief zijn of een bedrag dat afhangt van het aantal personen in uw huishouden. In sommige gemeenten wordt gewerkt met een diftar-systeem, waarbij u betaalt per keer dat u afval aanbiedt.

De gemeenteraad stelt vast hoe hoog de afvalstoffenheffing is. Bij veel gemeenten bestaat dit bedrag uit een vast deel en een variabel deel.

Twente Milieu houdt bij hoe vaak u afval aanbiedt. Als u uw afval goed scheidt en optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte in containers en vuilniszakken, hoeft u minder vaak afval aan te bieden. Daardoor dalen de kosten van het variabele deel en hoeft u een jaar later minder te betalen.

De ledigingen worden geregistreerd door de afvalinzamelaar. Klopt het aantal ledigingen op uw aanslag niet met uw eigen administratie? Dan adviseren wij u om bezwaar te maken. Lees meer over bezwaar maken op deze pagina. 

  • Gemeente Almelo, Borne, Berkelland, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Losser en Oldenzaal: Neem contact op met Twente Milieu via 0900 - 85 20 111. Let op: er kunnen kosten verbonden zijn aan een extra container.
  • Gemeente Bronckhorst: Neem contact op met Circulus-Berkel via 0900 - 9552.
  • Gemeente Twenterand: Neem contact op met ROVA via 038 - 427 37 77.

U kunt bezwaar indienen tegen de extra container. Wanneer een (extra) container wordt gestolen, doet u altijd aangifte van de diefstal bij de politie.

Bel met uw afvalverwerker:

  • Gemeente Almelo, Berkelland, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Losser en Oldenzaal: Neem contact op met Twente Milieu via 0900 - 85 20 111. Voorwaarde is dat u op het adres ingeschreven staat en dat de woning bij GBTwente geregistreerd is.
  • Gemeente Bronckhorst: Op elk adres hoort een afvalpas aanwezig te zijn voor lediging van de ondergrondse containers. Neem contact op met Circulus-Berkel via 0900 - 95 52 als u vragen heeft over containers.
  • Gemeente Twenterand: Neem contact op met ROVA via 038 - 427 37 77.

Zit de ondergrondse container vol of werkt de klep niet? Neem dan contact op met Twente Milieu.

U betaalt alleen voor een lediging wanneer de inwerptrommel helemaal opent én helemaal sluit. U kunt klik- of tikgeluiden horen, óók als de lediging niet geregistreerd wordt. Twijfelt u of uw lediging geregistreerd is? Neem dan contact op met Twente Milieu. Zij controleren of uw lediging (on)terecht geregistreerd is. Ook kunt u uw online diftaroverzicht bekijken via Twente Milieu.